Montare si vanzare contoare Zenner

INTERVENTII NON-STOP
0723590547

Detalii stiri apometre si verificari metrologice

Verificarea metrologica sau inlocuirea contoarelor de apa...
Verificarea metrologica sau inlocuirea contoarelor de apa...
Data: 2019-01-16 13:57:01

Decizie grea?

Dupa o experienta de 19 ani in domeniul contorizarii apei si dupa ce am fost implicat in toate etapele implementarii si exploatarii acestor "apometre" in Romania, incepand cu montajele initiale ale contoarelor de apa la nivel de apartamente in perioada 1999 - 2005, urmand cu montajele buclelor de contorizare ale punctelor termice din Bucuresti 2005-2006, cu prima etapa de verificari metrologice dupa expirarea valabilitatii buletinelor de verificare metrologica 2006 pana in prezent si de doi-trei ani montand, citind si facand mentenanta pentru contoarele de apa inteligente - smart water meters, va pot relata urmatoarele:

Verificarea metrologica a contoarelor de apa:

Se realizeaza conform legii la intervale de timp stabilite si in conditiile tehnice autorizate de Biroul Roman de Metrologie Legala. Pentru contoarele de apa rece verificarea metrologica initiala este valabila 7 ani iar pentru cele de apa calda este valabila 4 ani. 
Daca aceasta verificare a conformitatii metrologice este facuta cu simt de raspundere, folosind un stand etalonat BRML si va fi facuta de catre o persoana instruita devine o solutie pentru contoarele imediat trecute de limita valabilitatii metrologice. Recomand verificarea metrologica a contoarelor de apa DAR NU PENTRU CONTOARELE MAI VECHI DE 10 ANI, indiferent de calitatea acestora!!!

Inlocuirea contoarelor de apa: 

Schimbarea apometrelor de apartament in cazul in care sunteti posesorii unora mai vechi de 10-12 ani, cum dealtfel sunt 90% din posesorii de apartamente din Bucuresti, Ploiesti, Buzau, si din toata Romania in acest moment din 2017, este singura solutie tehnica, pecuniara si recomandata pentru urmatorii 7 - 15 ani. Spun 7 -15 ani pentru ca aceasta durata de viata a contoarelor clasice sau inteligente, radio este influentata de mai multi factori ce concura la calitatea lor. Exista contoare oferite de firmele de instalatii la preturi de 50-60 lei cu tot cu manopera, de calitate slaba pentru care durata de viata va fi de maxim 4-7 ani! Mai exista contoare cu scut antimagnetic, cu un singur ax in partea superioara a turbinei, unde nu au loc depuneri, cu bila de quart si carcasa perfect plana din alama cromata la interior de provenienta Germania care beneficiaza de 10-12 ani de viata dupa specificatiile producatorilor dar va spun asta pentru ca de curand am verificat metrologic aprox 300 contoare montate de firma noastra in 2003 si dupa 13 ani de folosinta am avut numai un procent de 17,3% de respingere, fata de alte tipuri de apometre unde procentul celor respinse la verificarea metrologica este intre 55 si 80%!

  

Contoare de apa inteligente (smart water meters) cu citire de la distanta:

Varianta inlocuirii contoarelor cu cele inteligente este una de viitor data fiind legea in vigoare din 1 ianuarie 2017 cu metodologia de aplicare deja publicata de anul trecut in MO in care se precizeaza si competentele institutiilor care urmeaza a da amenzile cuantificate in acel ordin.

Avantaje sun multiple :

- citirea contoarelor de apa ale tuturor proprietarilor la aceeasi data care corespunde cu citirea facuta de catre furnizorii de apa rece si apa calda care face ca diferentele cauzate de citirile individuale facute intr-un interval mare de timp sa nu mai existe

- sistemul electronic antifrauda pe care il au acestea, atentionandu-ne de intoarcerea sensului contorului (dandu-l inapoi), de blocarea acestuia, de curgerile continue (flotor defect, scurgere de apa), de incercarea de demontare a modulului radio si de incercarea de a infuenta magnetic masurarea cantitatii de apa consumate.

Cu folosirea sigiliilor tip ENEL, cu rotor, fir de otel inoxidabil, inseriate unic indraznesc sa spun ca practic frauda devine improbabila.

Cu stima,

ing. Virgiliu Chirita administrator http://apometreradio.blogspot.ro/